Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio
Pelaamalla kohti tiiviimpää tiimiä

Haluatko rakentaa ja vahvistaa psykologista turvallisuutta?

Tutkimusten mukaan psykologinen turvallisuus on tiimien menestyksen kriittisin tekijä. Miten psykologista turvallisuutta käytännössä edistetään omassa tiimissäsi? Voisiko tiiminne ilmapiiri olla avoimempi ja rakentavampi? Jääkö ideoita jakamatta, uskalletaanko teillä ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä? … Miten ihmeessä tähän kaikkeen saisikaan konkreettisesti tartuttua? Miten luot ihmisille tilaa ja paikkoja, joissa voidaan kohdata ja tulla kuulluiksi? Kaikki lähtee itsensä sekä työkavereidensa paremmasta tuntemisesta.

Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio
Kirvoita nopeasti avointa keskustelua

Hyväksi ja hauskaksi havaittu tapa virittää avointa keskustelua tiimissä on Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio. Simulaatio vie tiimin kuvitteelliseen tilanteeseen pois työkontekstista. Pelin tiimellyksessä tiimi oppii toisistaan; miten tiimikaverit kokevat eri tilanteet. Peli auttaa ymmärtämään, miten tiimin jäsenet näkevät toisensa ja poikkeaako tämä näkemys henkilön omasta ajatuksesta. Asioiden hauska käsittelytapa on omiaan luomaan vapautta ja luottamusta tiimiin.

Miksi simulaatio?

  • Yhteinen 2 – 4 tunnin simulaatio tiivistää tiimiä
  • Tuo tietoiseksi olettamuksia ja antaa välittömästi sytykettä merkityksellisiin keskusteluihin
  • Simulaation hauskuus vapauttaa ilmapiiriä ja ruokkii luottamusta
  • Kannustaa yhdessä pohtimaan, miten koetut eri tilanteet ja toimintamallit palvelevat tiimiä ja mitä hyvää nämä tuovat tiimin toimintaan
  • Herättää tiimiä keskustelemaan roolituksista
  • Pelin aikana helposti syntyvä avoin keskustelu antaa arvokasta pohjaa tiimin kehittämistyöhön jatkossakin (tulokset raporttina)

Simulaatio soveltuu hyvin sekä etä- että lähitiimeille

  • Kenelle: lähtökohtaisesti tarkoitettu olemassa oleville tiimeille, mutta esimerkiksi tuoreelle projektitiimille pelaaminen voi myös antaa mainion ja erilaisen kick-offin toimien toisiinsa tutustuttajana.
  • Soveltuu hyvin sekä etä- että lähitiimeille.
  • Sopiva ryhmäkoko: optimaalisesti 4-12 henkilöä. Teknisesti simulaatio on mahdollista toteuttaa 3-20 hengen ryhmille.
  • Kesto: noin 2 – 4 tuntia.
  • Simulaatio koostuu itsearvioinnista sekä pelitilanteesta, jossa henkilöt nimeävät toisiaan erilaisissa kuvitelluissa tilanteissa.
  • Kaikilla osallistujilla tulee olla pelatessa kannettava tietokone, tabletti tai älypuhelin.
  • Hedelmällisintä keskustelua saadaan aikaiseksi, kun osallistujilla löytyy jo entuudestaan omat WorkPlace Big Five –profiilit, tämä ei kuitenkaan ole osallistumisen edellytyksenä.
  • Tällä hetkellä saatavina suomeksi ja englanniksi (simulaatio sekä raportit).

*Pelaaminen ei vastaa WorkPlace Big Five Profile™ –profilointia.

Miten pääsen aloittamaan pelityökalun käyttämisen?

Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatiota ei koskaan pelata ilman fasilitaattoria, vaan aina yhdessä sertifioidun WorkPlace Big Five Profile™ -valmentajan kanssa.

Tiimisimulaatiot tilataan myös saman valmentajan kautta. Helppoa!

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

Lähde parantamaan arjen yhteispeliä pelaamalla!

Luontaiset reagointi- ja toimintatavat hauskalla tavalla tarkasteluun

Persoonallisuuden profilointityökalun WorkPlace Big Five Profile™ :n piirreyhdistelmät muodostavat meille kaikille tietynlaisia luontaisia reagointi- ja toimintatapoja. Näiden merkitys saadaan helposti ja  hauskalla tavalla näkyville tiimeissä uudenlaisen Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -pelityökalun avulla. Pelillistetty simulaatio on kehitetty yhteistyössä SmoothTeamin kanssa.

Simulaation tarina: 

Yrityksellänne on henkilöstölle vuokrattava kesähuvila. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat. Tämä on kertomus yhteisistä ponnistuksistanne. Harjoitus koostuu 9 tilanteesta. Kussakin tilanteessa ratkaistavaksenne tulee, kuka tiimistänne olisi ominaisuuksiensa puolesta luonnollisin henkilö reagoimaan kuvatulla tavalla. Kunkin tilanteen jälkeen käydään fasilitoitu keskustelu, jossa perustellaan tehtyjä ratkaisuja, annetaan ja saadaan palautetta sekä kuullaan muiden näkemyksiä. 

Mitä asiakkaamme sanovat?

Scroll to Top