Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio
Pelaamalla kohti tiiviimpää tiimiä
Haluatko rakentaa ja vahvistaa psykologista turvallisuutta?
Tutkimusten mukaan psykologinen turvallisuus on tiimien menestyksen kriittisin tekijä. Miten psykologista turvallisuutta käytännössä edistetään omassa tiimissäsi? Voisiko tiiminne ilmapiiri olla avoimempi ja rakentavampi? Jääkö ideoita jakamatta, uskalletaanko teillä ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä? … Miten ihmeessä tähän kaikkeen saisikaan konkreettisesti tartuttua? Miten luot ihmisille tilaa ja paikkoja, joissa voidaan kohdata ja tulla kuulluiksi? Kaikki lähtee itsensä sekä työkavereidensa paremmasta tuntemisesta.
Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio
Kirvoita nopeasti avointa keskustelua
Hyväksi ja hauskaksi havaittu tapa virittää avointa keskustelua tiimissä on Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatio. Simulaatio vie tiimin kuvitteelliseen tilanteeseen pois työkontekstista. Pelin tiimellyksessä tiimi oppii toisistaan; miten tiimikaverit kokevat eri tilanteet. Peli auttaa ymmärtämään, miten tiimin jäsenet näkevät toisensa ja poikkeaako tämä näkemys henkilön omasta ajatuksesta. Asioiden hauska käsittelytapa on omiaan luomaan vapautta ja luottamusta tiimiin.
Miksi simulaatio?
- Yhteinen 2 – 4 tunnin simulaatio tiivistää tiimiä
- Tuo tietoiseksi olettamuksia ja antaa välittömästi sytykettä merkityksellisiin keskusteluihin
- Simulaation hauskuus vapauttaa ilmapiiriä ja ruokkii luottamusta
- Kannustaa yhdessä pohtimaan, miten koetut eri tilanteet ja toimintamallit palvelevat tiimiä ja mitä hyvää nämä tuovat tiimin toimintaan
- Herättää tiimiä keskustelemaan roolituksista
- Pelin aikana helposti syntyvä avoin keskustelu antaa arvokasta pohjaa tiimin kehittämistyöhön jatkossakin (tulokset raporttina)

Simulaatio soveltuu hyvin sekä etä- että lähitiimeille
- Kenelle: lähtökohtaisesti tarkoitettu olemassa oleville tiimeille, mutta esimerkiksi tuoreelle projektitiimille pelaaminen voi myös antaa mainion ja erilaisen kick-offin toimien toisiinsa tutustuttajana.
- Soveltuu hyvin sekä etä- että lähitiimeille.
- Sopiva ryhmäkoko: optimaalisesti 4-12 henkilöä. Teknisesti simulaatio on mahdollista toteuttaa 3-20 hengen ryhmille.
- Kesto: noin 2 – 4 tuntia.
- Simulaatio koostuu itsearvioinnista sekä pelitilanteesta, jossa henkilöt nimeävät toisiaan erilaisissa kuvitelluissa tilanteissa.
- Kaikilla osallistujilla tulee olla pelatessa kannettava tietokone, tabletti tai älypuhelin.
- Hedelmällisintä keskustelua saadaan aikaiseksi, kun osallistujilla löytyy jo entuudestaan omat WorkPlace Big Five –profiilit, tämä ei kuitenkaan ole osallistumisen edellytyksenä.
- Tällä hetkellä saatavina suomeksi ja englanniksi (simulaatio sekä raportit).
*Pelaaminen ei vastaa WorkPlace Big Five Profile™ –profilointia.
Miten pääsen aloittamaan pelityökalun käyttämisen?

Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -tiimisimulaatiota ei koskaan pelata ilman fasilitaattoria, vaan aina yhdessä sertifioidun WorkPlace Big Five Profile™ -valmentajan kanssa.
Tiimisimulaatiot tilataan myös saman valmentajan kautta. Helppoa!
Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
- Hanki WorkPlace Big Five Profile™ -sertifikaatti ja osallistu jatkokoulutukseemme “Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti”. Saat tällöin valmiudet pelityökalun itsenäiseen käyttöön TAI
- Löydä oma Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -yhteistyökumppanisi kauttamme: sertifioitujen konsulttien yhteystiedot
Lähde parantamaan arjen yhteispeliä pelaamalla!
Luontaiset reagointi- ja toimintatavat hauskalla tavalla tarkasteluun
Persoonallisuuden profilointityökalun WorkPlace Big Five Profile™ :n piirreyhdistelmät muodostavat meille kaikille tietynlaisia luontaisia reagointi- ja toimintatapoja. Näiden merkitys saadaan helposti ja hauskalla tavalla näkyville tiimeissä uudenlaisen Konfliktitilanteet ja tunnetemperamentti -pelityökalun avulla. Pelillistetty simulaatio on kehitetty yhteistyössä SmoothTeamin kanssa.
Simulaation tarina:
Yrityksellänne on henkilöstölle vuokrattava kesähuvila. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat. Tämä on kertomus yhteisistä ponnistuksistanne. Harjoitus koostuu 9 tilanteesta. Kussakin tilanteessa ratkaistavaksenne tulee, kuka tiimistänne olisi ominaisuuksiensa puolesta luonnollisin henkilö reagoimaan kuvatulla tavalla. Kunkin tilanteen jälkeen käydään fasilitoitu keskustelu, jossa perustellaan tehtyjä ratkaisuja, annetaan ja saadaan palautetta sekä kuullaan muiden näkemyksiä.
Mitä asiakkaamme sanovat?
Olemme The WeLaBillä käyttäneet Maslach Burnout Toolkit -arviointia johtaja- ja tiimivalmennusten yhteydessä. MBI on toiminut loistavana keskustelun avaajana työuupumukseen liittyen ja vaikka työuupumusta ei olisikaan ollut, on AWS ja sen työelämän kuusi osa-aluetta antaneet erinomaista tietoa henkilön yhteensopivuudesta ympäröivään työpaikkakulttuuriinsa. Tästä ollaan saatu monia mielenkiintoisia sekä oivalluttavia keskusteluja, esimerkiksi arvoihin tai oikeudenmukaisuuteen liittyen.

Riina Laiho ja Hanna Westerholm
Johdon- ja tiimien valmentajat, The WeLaB
WorkPlace Big Five on ylivoimaisesti paras kaikista tähän asti käyttämistäni arviointimenetelmistä. Se on selkeä ja kompakti, kattaen osuvasti työpersoonan keskeiset alueet. Se on erittäin käyttökelpoinen työkalu eri yhteyksissä, kuten valinta-arvioinneissa, johtoryhmien kehittämisessä ja coachingissa.

Erkki Levä
Johtava psykologi, Arespartners
Käytän WorkPlace Big Five työkalua johtoryhmien kehittämisen ja johtajien yksilöcoachauksen apuna, ja olen kokenut sen todella hyödyllisenä. Työkalu auttaa löytämään persoonallisen ja vaikuttavan johtamistyylin ja avaa huikean mahdollisuuden ryhmien erilaisuuden hyödyntämiseen. Sen avulla on helppo tehdä näkyväksi voimavarat ja ongelmat ryhmän ajattelussa ja toiminnassa. Konfliktitilanteissa WorkPlace Big Five kasvattaa ymmärrystä eri osapuolten toimintatavoista – avaimet uusien yhteistyömallien oppimiseen on helppo osoittaa WPB5:n avulla.

Jarmo Manner
CEO-coach
Persoonallisuus on meidän kivijalkamme, mutta EQ tuo kivijalalle henkilön kokonaisuutena. Tunnetaitojen ymmärtäminen ja omiin taitoihin tutustuminen on mahtava perusta itsensä tuntemiseen ja kehittämiseen. EQ-i 2.0 on kattava ja konkreettinen tunneälyn arviointimenetelmä, ja mikä parasta se kulminoituu omaan hyvinvointiin. Juuri siihen, mikä monelle on kaikista tärkeintä. Yhdistämällä nämä kaksi työkalua; persoonallisuusprofiloinnin WorkPlace Big Five ja tunneälymittauksen EQ-i 2.0 saan asiakkaalle antoisan kokonaisuuden, joka tukee valmennusprosessia riippumatta valmennuksen teemasta.

Kati Stenius
Valmentaja, rekrytointikonsultti, The Work Lagoon Oy
Terveystalo tähtää mitattavaan vaikuttavuuteen kaikessa asiakastyössään. Käytämme kehittämistyökaluna WorkPlace Big Fivea, koska sen tieteellinen pohja on vahva ja sen perusteella voi laatia konkreettisia kehittämissuunnitelmia. Työterveyspsykologimme käyttävät WorkPlace Big Five -työkalua terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi yksilöiden ja työyhteisöjen kanssa. WorkPlace Big Five -profilointi on myös kiinteä osa asiakkaillemme tarjoamiamme esimiesvalmennuksia.

Antti Aro
Johtava työterveyspsykologi, Terveystalo
Käytän MBI + AWS -mittausta työssäni johdon ja esimiesten työnohjaajana. Asiakkaan jaksamisen mittatikkuna tämä menetelmä on osoittautunut varsin oivalliseksi. Johdon työnohjauksessa jaksamisen ylläpitäminen on yksi tavallisimpia tavoitteita ja jokaisen henkilön oma kokemus on aina lähtökohta asian käsittelyyn. Olennaista on myös suhteuttaa jaksamiskokemus johonkin yleisempään. Olen huomannut erittäin hyödylliseksi, kun mittaus kertoo, että ”vain 12 prosenttia vertailuryhmästä kokee huonompaa jaksamista kuin sinä”. Se kolahtaa, se laittaa omalle jaksamisen kokemukselle mittasuhteet ja riisuu viimeisetkin pärjäämisen ja sinnittelyn aikomukset. Tämä avaa tietä tilanteen todelliselle käsittelylle ja muutoksen avainten etsimiselle. Mittaukseen sisältyvä työelämän osa-alueiden luotaus on myös hyvä työkalu jaksamiseen vaikuttavien asioiden jäljittämiseen.

Tomi Tuomasjukka
Johdon valmentaja, Työluotsi Oy
EQ-i 2.0 -kurssi oli hyvin rakennettu. Verkkokurssi antoi hyvät pohjatiedot aiheeseen, johon päästiin syventymään vuorovaikutteisissa koulutussessioissa. Kurssi oli mielestämme sopivan vaativa ja todella valmisti menetelmän käyttöön – tämän varmisti myös loppukoe. On hyvä, että kouluttajat pitävät huolen, että menetelmän käyttäjät todella osaavat sitä käyttää.

Elina Suutarinen ja Inka Malmberg-Rajaniemi
Psykologikonsultit, IKIGAI Assessments Oy
Hyvillä johtajilla on tunneälyä. He kykenevät johtamaan ja sitouttamaan henkilöstöä sekä saamaan aikaan parempia tuloksia. He osaavat tulkita omia tuntemuksiaan ja uskovat itseensä – samoin kuin ovat taitavia ilmaisemaan omia mielipiteitään ja tuntemuksiaan. He ovat optimistisia, joustavia ja sietävät hyvin stressiä. Päätöksenteossa hyvät johtajat hyödyntävät hyvää itsetuntemustaan ja objektiivisuuttaan. Johtajan tunnetaitoihin on syytä kiinnittää huomiota henkilöiden valintatilanteessa. Käytämme tunnetaitojen arviointiin tieteellisesti validoitua EQ-i 2.0 -tunneälymittaria ja sen avulla voimme auttaa asiakkaitamme löytämään tunneälykkäitä avainhenkilöitä. Tunnetaitoja voidaan myös kehittää, joten jokainen voi parantaa taitojaan siinä.

JANNE MARTTINEN JA VESA HILEVAARA
Seniorikonsultit, Arespartners
Asiakkaani ovat kokeneet erityisen hyödyllisenä mahdollisuuden nähdä, miten tunneälyn eri tekijät ovat tasapainoissa keskenään. Näihin tasapainoituksiin liittyvät oivallukset ovat aiheuttaneet isojakin muutoksia johtamis- ja vuorovaikutustavoissa erittäin hyvin tuloksin.

Jarmo Manner
CEO-coach
WorkPlace Big Five Profile tarjoaa käytännön hyötyjä: Kokeneille johtajille, koska se syventää aiemmista persoonallisuus- tai suorituskykyarvioista mahdollisesti saatuja oivalluksia ja mahdollistaa keskittymisen tiettyihin kehitysalueisiin. Uusille päälliköille ja johtajille, koska se tarjoaa helposti ymmärrettävän kehyksen henkilökohtaisen tai ammatillisen kehityksen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. Kouluttajille, koska se on helppokäyttöinen ja uskottava työkalu, jonka käytännöllisen lähestymistavan avulla voi auttaa muita kehittämään tärkeitä taitoja ja ajattelutapoja.
