Sallittu työssä jaksamista parantava lisäkeino

Jaa artikkeli

Erityisesti näin talvisaikaan ei ole ihan harvinaista, että löytää itsensä vitamiineja ja muita hyvää tekeviä juttuja notkuvien hyllyjen edestä pähkäilemästä, mikä näistä olisi SE juttu, jota minun kroppani juuri nyt tarvitsee? Puuttuuko minulta B:tä, ja jos kyllä, niin minkä sortin? Vai tekisikö lisäys A:ta tai K:ta terää?

Voi sitä avuttomuuden ja tyhmyyden tunnetta, kun ei edes omaa kroppaansa tunne!  Ei, vaikka netin laajasanaisten, eri puutostilojen kuvausten (nehän lähes kaikki tuntuvat osuvilta!) avulla voisi luulla tekevänsä oikeita valintoja. ”Tarvitsisin itseeni jonkun mittarin, josta voisin lukea vitamiinitasojani”, muistan puuskahtaneeni useammankin kerran kaupan hyllyn ääressä. Isälle ja äidille lienee asiasta turha reklamoida, joten ei auta kuin odottaa!  Tulevaisuudessa varmasti jonkin mikrojutun kiinnittäminen ihomme alle vitamiinitasojamme seuraamiseen on ihan normijuttu.

WorkPlace Big Five ProfileTM  on jaksamisen mittari

Jos edellä kuvatusta ei vanhemmille kannata valittaa, niin ihmisen toiminnasta ja persoonallisuudesta pitkään (1920 –luvulta saakka) ja järjestelmällisesti tietoa keränneitä psykologeja kyllä kannattaa kiittää. Heidän ansiostaan meidän ei työelämässä tarvitse olla itsemme kanssa yhtä ymmällämme kuin vitamiini- ja hivenainehyllyjen edessä.  Empiriaan perustuvan persoonallisuuden Big Five –mallin työelämäversio WorkPlace Big Five ProfileTM toimii meille selkeänä mittarina siitä, mikä jaksamistamme vahvistaa ja mikä kuluttaa.

Kun tunnemme oman tekemisemme mukavuusalueet eli sen, mistä tekemisestä saamme energiaa ja mikä meitä ”syö”, voimme tietoisesti tehdä valintoja, joiden avulla jaksamme ja voimme paremmin. Jos ymmärrämme, mikä tekeminen itsellemme on ominaista, ja mikä taas puolestaan vaatii venymistä, voimme helpommin suunnitella työelämäämme. Mukavuusalueet kannattaa ehdottomasti huomioida sekä oman uran suuntaamisessa että vapaa-ajan valinnoissa. Vapaa-ajan valinnoillamme voimme oleellisesti varmistaa jaksamistamme niissä jatkuvaa venymistä vaativissakin tehtävissä.

Persoonalla on merkitystä

Erään hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan suuri osa myyntitehtävissä toimivista henkilöistä kuvaili ”sattumalta ajautuneensa” ko. tehtäviin, ja vain n. 20% vastaajista kertoi tehtävän sopivan heidän persoonaansa. Hmmm… olen valmis lyömään vetoa, että kutsumustehtäviä lukuun ottamatta mille tahansa ammattiryhmälle tehtynä sama tutkimus antaisi samansuuntaisia tuloksia.  Ja väitänpä, että osa tästä vaikutuksesta näkyy erilaisten lehtien palstoilla, joilla käsitellään laajasti työpahoinvoinnin yleistymistä. Satunnaiset tilannetekijät tuntuvat ohjaavan suuressa määrin ammatillisia valintojamme.

Jollain tasolla persoonallisuutemme varmaankin alitajunnastamme hiljaa juttelee ja yrittää vaikuttaa, mutta eikö olisikin hyvä ottaa persoonamme huomioon ja äänekkääksi osaksi omia tietoisia päätöksiämme? Ihan nyt heti. Koska se on mahdollista.  Ja koska sillä on todellista merkitystä.

/ Hilkka-Maija

Lue myös nämä

Reflecting Back on 2022

Another year has flown by… In the last year, our team at Workplace Nordic attended multiple congresses, seminars, and forums, and now we want to

Scroll to Top