Mitä hyötyä on perfektionismista? Perfektionismi tarkoittaa psykologiassa joko halua tehdä asiat mahdollisimman hyvin tai uskomusta, että täydellisyyttä kuuluu tavoitella. Positiivisessa muodossa perfektionismi antaa energiaa, joka johtaa onnistumisiin. WorkPlace Big Five Profile™ -profiloinnissa perfektionismi on päämääräkeskeisyyden (C) alapiirre C1.
Joskus on aivan mahdotonta luovuttaa valmistamaani raporttia eteenpäin, kun uskon, että siihen on varmasti jäänyt jokin virhe – pakko tarkastaa vieläkin kerran uudelleen! Minua ahdistaa aivan älyttömästi, jos jotain suunniteltua ei ole tehty tai jos se tuli tehtyä hutaisemalla. Mikä onkaan kamalampaa kuin aloittaa työt keskellä sotkuista työpöytää tai toimistoa? Ei vaan pysty tekemään yhtään mitään, jollei ensin siivoa ja järjestä paikkoja – kaikki sotku vaan yksinkertaisesti häiritsee tekemistä. Voi sitä ihanaa onnellisuuden tunnetta, kun omassa vaatekaapissani kaikki paitani on järjestetty värien mukaan. Ja KÄÄK sitä kauheutta, jos joku (ehkä joskus jopa minä itse) ripustaa punaisen paidan keskelle valkoisia vaatteita – kyllä sattuu silmiin ja vaivaa jopa yöunia. Lapsuudestani muistan voimakkaana sen nautinnollisen tunteen, kun olin järjestänyt puuvärini värien mukaan. Koen sitä tunnetta edelleen vastaavissa tilanteissa.
Perfektionisti keskittyy tehokkuuden tavoitteluun
Perfektionistin on vaikea aloittaa uutta projektia, jos tietää, että siihen ei pysty kunnolla paneutumaan. Riskinä kun on tuottaa sekundaa ja mitä arvoa nyt sellaisella tuotoksella olisikaan? Perfektionisti saattaa miettiä: ”Olisikohan parempi olla tekemättä mitään, kun ei kerran pysty 100%:sti panostamaan”. Kotona on todella vaikea rentoutua, kun joka nurkka vaatii aina järjestelyä – miten sitä voisi muka hyvällä omallatunnolla lepäillä sohvalla ja lukea kirjaa, jos sotkut vyöryy näkyvissä? Nehän suorastaan huutavat siivojaa. Parempi siis olla iltaisinkin tehokas ja tehdä jotain hyödyllistä kodin eteen. Riittämättömyyden tunne saattaa vallata oloa usein – sekä töissä että kotona.
WorkPlace Big Fiven avulla tunnistat perfektionismin
Tuntuvatko kuvatut tilanteet tutuilta; asuuko sinussakin perfektionisti? Tai ehkä teillä töissä? Oma pistemääräni WorkPlace Big Five -profiloinnissa on persoonallisuuden alapiirteessä C1 (perfektionismi) korkea. Joka päivä joudun ihan kamppailemaan sisäisen ääneni kanssa, että pääsen nopeammin eteenpäin asioissa (en tarkasta asioita IHAN sataan kertaan) ja että pystyn työskentelemään ympäristössä, joka ei aina ole täysin siistissä kunnossa. Ja selviydyn! Luojan kiitos, että persoonaani on siunattu myös alhaisella O:lla (uutuushakuisuus), joka osaltaan puskee minua voimakkaasti toteuttamaan hommia käytännössä valmiiksi. Tämä helpottaa sisäistä oloani. Ja olen myös ihan tietoisesti opetellut olemaan välittämättä tekemistäni virheistä ja ympärillä olevista sotkuista. ”Ihan hyvin tehty” on kuitenkin tehty, vaikkei täydellinen olekaan.
Perfektionismi edistää asioita
Sisäistä maailmaani on auttanut perfektionismin tunnistaminen WorkPlace Big Fiven avulla omassa persoonassani; en uuvu taakan alle ja ymmärrän tietoisesti tätä luontaista sisäistä ääntäni ja osaan suhtautua siihen oikealla, järkevällä, tavalla. Usein perfektionismista kuulee negatiivisia arvioita / mielipiteitä, koska se saattaa jarruttaa tekemistä ja kehitystä töissä. On kuitenkin hyvin tärkeää muistaa, että terveellinen perfektionismi on työpaikalla huikean voimauttava piirre, joka tasaisen varmasti vie töitä ja asioita eteenpäin. Perfektionismi puskee näkymättömästi suorituksiin. Voi sitä aitoa mahtavuuden tunnetta, kun jokin työ on tehty täydellisesti ja vaivalla. Tuosta ilosta kannattaa kyllä nauttia! Perfektionistille tämä tunne on sanoin kuvaamattoman upea. Wow. Tästä innostuneena, hyökkäänkin kyllä nyt heti järjestämään ne vaatekaapin paidat – niin päivä alkaa mielettömän hyvin!
Perfektionismi on super-hyödyllinen kaveri, kun sen tuntee, itsessään tai toisissa. Se täytyy vaan lempeän hallitusti osata ja huomata valjastaa hyötykäyttöön.
/ Liisa