Every individual nature has it’s own beauty” on Ralph Emerson Waldon (Society and Solitude, 1870) viisaus, jota siteeraan usein. Sanoma on yksinkertainen ja vahva – me kaikki olemme jollain lailla hyviä. Useimmat meistä hyväksyvät tuon ajatuksen, mutta kyse onkin siitä, miten osaisimme nähdä ja tunnistaa konkreettisesti tuon hyvyyden – niin itsessämme kuin toisissamme. Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan. Taitoa on osata avata silmänsä ja katsoa – niin peiliin kuin ympärilleen – kauneuden nähdäkseen.
Kauneuden resepti?
Oman työni yksi parhaimpia puolia on se, että saan yhdessä hyvin erilaisten ihmisten kanssa syvällisesti pohtia persoonallisuutta – sen tunnistamista, ilmenemistä ja tietoista hallitsemista ja hyödyntämistä. Ja aina se on yhtä innostavaa! Keskustelijoiden kansallisuudesta, organisaatiotyypistä, työroolista jne. riippumatta mikään keskustelu aiheesta ei jää rutiiniksi ja saman toistamiseksi. Jokaisessa keskustelussa on mausteena juuri se – erilaisten persoonien kohtaaminen ja siitä muodostuva oma uniikki tilanteensa.
Jokaisen keskustelijan ja ryhmän ”kauneuden reseptiä” voi luotettavalla ja konkreettisella tavalla tutkia WorkPlace Big Five Profile™ -työkalun avulla, jossa tarkastellaan persoonallisuuden viittä pääpiirrettä ja niiden 23:a alapiirrettä.
Mitä hyvää haastajassa?
Tulee mieleeni hiljattain erään asiantuntijatiimin kanssa käymäni toimintatapojen sparrauskeskustelu, jossa Waldoa siteerattuani sain aikaiseksi juuri sen reaktion, jota toivoinkin: ’Haastajan’ tyyliseen (löytyy Mukautuvuus –alueelta) toimintaan luontaisesti taipuvainen henkilö toi käytännöllisellä tavalla esille tyylinsä kauneuden johdattaessaan keskustelumme syvälliselle tasolle huudahduksellaan: ”No tuo ei kyllä ainakaan pidä paikkaansa! Mitä hyvää esimerkiksi haastajan piirteessä muka on?!”. Ja tästähän avautui antoisa iltapäivä ja tiimille paljon oivalluksia niin itsestään kuin toisistaan.
Parhaimpiin suorituksiin pääsevät tiimit, jotka ovat heterogeenisiä
Kaksin aina kaunihimpi, on vanha sanonta, joka muistuttaa meitä yhteistyön ja erilaisuuden voimasta. Tutkittua juttua on se, että yleisesti ottaen työelämässä parhaimpiin suorituksiin pääsevät tiimit, jotka ovat heterogeenisiä. Oma kauneutensa on siis hyvä tunnistaa, mutta siitä ei saa sokaistua, mikä onkin jo sitten ihan oman juttunsa arvoinen aihe.
Minun kauneuden reseptini on N-, E=, O+, A-, C=. Haluaisitko oppia omasi? Ota yhteyttä!