Workplace Nordic Blogi

Jaa artikkeli:

Loma – kriisin paikka?

Olet odottanut lomaa pitkään. Vihdoin pääset rentoutumaan ja päästämään irti työkiireistä. Mutta heti loman alussa huomaat että puolisollasi ja sinulla on aivan erilaiset käsitykset siitä miten päästetään irti arjesta. Toinen haluaa rentoutua kirjan parissa aurinkoa ottaen, toinen haluaa aktiviteettia aktiviteetin perään.

Loma tuo persoonallisuuserot esille

Stressillä on tapana korostaa kunkin persoonallisuuspiirteitä, mikä saattaa aiheuttaa kitkaa sekä työpaikalla että kotona. Mutta stressi ei kuitenkaan ole ainoa, joka saattaa tuoda lähipiirin jäsenistä uusia persoonallisuuspiirteitä esille. Yksilölliset tarpeet täytetään ja energia kulutetaan arkipäivisin usein pitkälti työpäivien aikana, jolloin kotisohvalle lysähdetään väsyneinä ja kylläisinä. Energiaa ei yksinkertaisesti riitä muuhun ja intohimojaan ja ominaisuuksiaan pääsee hyvässä tilanteessa toteuttamaan työssään. Mutta viikonloppuisin ja etenkin loma-aikaan, energiaa pääsee kertymään ja yksilölliset erot ponnahtavat esille eri tavoin kuin arjessa.

Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne: Kirsi on kiinteistövälittäjä jolle asiakaskontaktit ovat kaikki kaikessa. Hän rakastaa kiirettä ja vilinää toimistolla. Viikonloppuisin Kirsi yleensä näkee ystäviään, juhlii, matkustaa jne. Juhani, Kirsin puoliso, on robotiikkaan perehtynyt insinööri, joka haluaa haastaa itseään ja kehittää jotain ennen näkemätöntä. Toimistolla hän haluaa keskittyä omaan tekemiseensä, ja viikonloppuisin hän mieluiten lukee kirjoja, rakentaa yhteistä mökkiä, tai kokeilee uutta urheilulajia tai aktiviteettia. Arki toimii heillä hyvin, mutta loma-aikaan Kirsin ja Juhanin parisuhde on usein koetuksella. Lomien suunnittelu on erityisen haastavaa: Kirsi haluaisi ostaa äkkilennot jonnekin aurinkoiseen suurella ystäväporukalla, kun taas Juhani haluaisi olla rauhassa mökillä ja edistää keskeneräistä rakennusurakkaa.

Kirsillä ja Juhanilla on eri keinot ladata akkujaan. Kirsi on erittäin ekstrovertti ja joustava ihminen, joka kaipaa loma-aikoina menoa ja meininkiä. Juhani taas on introvertimpi, uutuushakuisempi ja päämääräsuuntautuneempi kuin Kirsi. Sosiaaliset tapahtumat tuovat siis Kirsille energiaa, mutta uuvuttavat Juhania. Kirsi nauttii spontaaniudesta, mutta Juhani haluaisi suunnitella matkat hyvissä ajoin ja käyttää aikansa ulkomailla mahdollisimman tehokkaasti uuteen ympäristöön tutustuen. Kirsille mökinrakennusprojekti on yksi työtehtävä, eikä hän mielellään käyttäisi aurinkoisia lomapäiviä siihen, kun taas Juhani saa energiaa projektin eteenpäin viemisestä.

Niin parisuhteissa kuin työpaikoillakin persoonallisuuserojen kuormittaessa suhteita keskeisintä on keskustelu. Sen sijaan että annetaan kitkan kertyä kunnes tankki räjähtää, keskustelua olisi hyvä olla alusta alkaen, jo ennen kuin kriisi ehtii muodostumaan. Minkälaiset asiat tuovat sinulle energiaa? Minkälaiset asiat kuormittavat sinua? Nämä asiat olisi hyvä tietää itsestään, kumppanistaan, ystävistään ja työtovereistaan.

Voimaa erilaisuudesta

Vaikka ajattelemme usein ymmärtävämme läheisiämme, ihmisillä on taipumusta peilata omia piirteitään muihin ja arvostella muita omista ominaisuuksistaan lähtöisin. Persoonallisuuserot ovat kuitenkin arvokas voimavara. Esimerkiksi Kirsin spontaaniuden takia pariskunta päätyy usein uusiin tilanteisiin ja paikkoihin, joka tuo Juhanille energiaa ja iloa. Mökinrakennusprojekti taas ei valmistuisi ilman Juhania, ja vaikka Kirsi ei ole yhtä innostunut rakentamisesta, hän odottaa innolla että pääsee kutsumaan pariskunnan yhteisiä ystäviä kyläilemään. Jokaisessa persoonallisuuspiirteessä on hyvät ja huonot puolensa. Äärimmäinen suunnitelmallisuus on eduksi suurten projektien parissa työskennellessä, mutta tulee usein spontaaniuden kustannuksella ja toisinpäin. Niinä hetkinä kun toisen tietty piirre häiritsee, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään mitä hyviä ominaisuuksia tämän taustalla olevaan persoonallisuuspiirteeseen liittyy. Sen jälkeen kannattaa kääntää katse omiin persoonallisuuspiirteisiin, sekä siihen miten voitte tukea toisianne ja toimia tavalla jossa molemmat saavat energiaa tekemisestä.

Erilaisille persoonallisuuksille on hyvä antaa tilaa ja ne kannattaa ottaa huomioon myös lomasuunnittelussa. Ulkomaanmatkat voi suunnitella esimerkiksi niin, että toinen voi kiertää nähtävyyksiä samalla kun toinen näkee ystäviä tai ottaa aurinkoa. Mökkireissulla taas Kirsi voi istuttaa kukkia ystäväporukalla samalla kun Juhani puuhaa rakennusprojektin parissa. Kun tiedostamme toistemme persoonallisuuspiirteet, opimme ymmärtämään toisiamme paremmin ja osaamme antaa kaikille tilaa toteuttaa itseään. Silloin kun muut haluavat lähteä mökkikylälle juhlimaan, sen ei tarvitse latistaa menoa että porukan Juhani haluaa jäädä yksin lukemaan kirjaa. Sen sijaan voi ajatella, että ihanaa että pääsemme kaikki tekemään jotain omasta mielestämme mukavaa ja palauttavaa, ja ihanaa että Juhani tekee aamukahvin valmiiksi herätessään ennen muita.

Ihanaa lomaa kaikenlaisille persoonallisuuksille!

/ Erica

Lue myös nämä

Scroll to Top