Kun hain nykyiseen työtehtävääni minua pyydettiin täyttämään WorkPlace Big Five – profiilikysely. Ajatukseni olivat sekavat ja ristiriitaiset: ”Argh, taas yksi kallonkutistustesti; no pakko kai se on täyttää, vaikka ei sinällään kyllä millään huvittaisi.” ”Mitähän luurankoja kaapistani paljastuu ja voi ei – nyt ne näkee, että olen huono ihminen.” Ja toisaalta: ”Mitä väliä, hömppää se on kuitenkin, eikä sillä yhdellä testillä nyt varmaan mitään pysty oikeasti näkemään – itsehän itseni tunnen ja tiedän millainen olen.” No, lupasin toki tehdä WorkPlace Big Five – testin. Olenhan luonteeltani tahdikas.
Muistelin aiemmin tekemiäni vastaavia testejä. Joskus niissä kysymykset olivat tuntuneet oudoilta ja täysin epärelevanteilta. Muistan, että aiemmin on kysytty myös syksyn lehtikasoissa kieriskelystä ja muista kummallisuuksista. Ja noihin testeihin vastaaminen oli hankalaa ja kesti kauan. Jälkeenpäin oli olo, että olipa aivan pöljää hommaa. Tuloksiakaan ei niinkään käyty syvällisesti läpi (jos lainkaan), enkä muista niistä testeistä juurikaan hyötyä itselleni saaneeni.
WorkPlace Big Fiven kysymykset yllättävät positiivisesti
Yllätykseni oli suuri, kun sain WorkPlace Big Fiven kysymykset eteeni. Kysymykset olivatkin järkeviä ja käsittelivät täysin normaaleja työelämän tilanteita! Ei puhettakaan lehtikasoista. Kysymykset olivat helppoja ymmärtää ja niihin vastaaminen oli luontevaa – ei tarvinnut ylen määrin pohtia ja miettiä. Muistaakseni esimerkiksi kysyttiin: ”Haluanko mieluummin, että muut puhuvat kokouksissa?”. Omalla kohdallani tuo väite pitää niin paikkansa, en vaan tykkää puhua kokouksissa. En todellakaan ole sellainen ihminen, joka vaahtoa omia juttujaan; en halua huomiota – kerron sitten kyllä mielipiteeni (yleensä niitä kuitenkin on), kun kysytään. Ja toisaalta haluan, että kokoukset saadaan tehokkaasti vietyä aikataulussa loppuun asti, ja että niissä saadaan jotain aikaiseksi; ettei liikaa rupatella turhia. Anyways, testin täyttäminen olikin yllättävän helppo homma, jopa kaltaiselleni perfektionismia tavoittelevalle viilaajalle, aikaa meni vain reilut kymmenisen minuuttia. Huh, tehty oli. Ja testin jälkeenkin oli ihan hyvä olo.
Syvällinen palautekeskustelu avaa WorkPlace Big Fiven ja antaa oivalluksia
Tuomion hetki koitti. Sain kutsun henkilökohtaiseen WorkPlace Big Five -palautekeskusteluun. Siinä vaiheessa olikin tosin jo käynyt mukavasti ja olin saanut työpaikan (ei kai ne tulokset sitten olleetkaan ihan huonot…) Pomoni halusi kuitenkin käydä tulokset läpi kanssani henkilökohtaisesti. Keskustelu alkoi yllättäen niin, että sainkin itse alkaa arvioida itseäni (mitä ihmettä?). En saanutkaan omaa raporttiani heti itselleni. Pomoni kertoi minulle persoonallisuuden Big Five – mallista ja tuo malli tuntuikin heti hyvin loogiselta ja mielenkiintoiselta. Ja hän korosti, ettei olekaan vääriä tai oikeita tuloksia; hyviä tai huonoja – jokainen persoonallisuus on erilainen. Itselläni ei ole lainkaan psykologista koulutusta, mutta tämä malli tuntui nopeasti tarpeeksi helpolta ymmärtää maallikollekin.
Big Five –mallissa ihmisen persoonallisuus jaetaan viiteen osa-alueeseen (pääpiirteeseen), joiden perusteella voidaan kuvata ihmisen käyttäytymistä. WorkPlace Big Fivessa nuo pääpiirteet ovat reagointiherkkyys, ekstroversio, uutuushakuisuus, mukautuvuus ja päämääräkeskeisyys. Ja tämän lisäksi WorkPlace Big Fivessa persoonallisuutta voidaan tarkastella 23 alapiirteen kautta, jolloin arvioinnista tulee hyvin kattava. Kiehtovaa!
Pomoni osasi selittää mallista hyvin konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Kävimme läpi ensin oman itsearviointini ja sen jälkeen sain omat tulokseni. Ja kyllä – ne tuntuivat juuri omilta. Hassua; tällainen kuva minulla oli itsestäni ollut, mutta missään tapauksessa en olisi osannut näin tarkkaan ja yksityiskohtaisesti kuvailla itseäni tai saada asiaa paperille loogiseen muotoon. Miten ihmeessä pomoni olisikaan ilman tällaista työkalua pystynyt näkemään syvälle ”sisälleni” ainoastaan parin lyhyen työhaastattelutapaamisen perusteella?
Ihmiset eivät kävele kaduilla ja työhaastatteluissa oman personoidun käyttöohjeensa kanssa. Me ihmiset olemme kuin kirjoja, ei meitä voi arvioida pelkän kannen ja ulkokuoren avulla. Syvällinen tutustuminen vie paljon, paljon aikaa. Mutta nyt pomollani olikin WorkPlace Big Fiven avulla heti hyvin realistinen käsitys työpersoonastani ja kuinka helposti ja nopeasti! Myös pomoni oli tehnyt oman WorkPlace Big Five -testinsä, ja tiesi täten hyvin, millaista tyyppiä hän oli tiimiinsä hakemassa omaa persoonaansa tukemaan. Katsoimme tuossa palautekeskustelussa myös hänen tuloksensa ja keskustelimme avoimesti persooniemme mahdollisuuksista ja uhkista työpaikallamme. Ja katsoimme yhdessä raporteistamme olevamme joissain pääpiirteissä toistemme vastakohtia – mikä onkin hyvä asia; täydennämme toisiamme! Perfect Match!
WorkPlace Big Five auttaa tiimin toimintaa
Nyt olen ollut nykyisessä työssäni jo pari vuotta. Tiimimme toimii edelleen hyvin. Palaamme toistuvasti käymään läpi omia WorkPlace Big Five – profiileitamme ja muistamme käyttää niitä tiimissämme laajemminkin apuna (tiimme on kasvanut parin vuoden aikana ja kaikki jäsenet on profiloitu). Esimerkiksi yhdessä tiedostamme tiimiprofiilistamme, että meillä on joskus tarpeen käyttää ulkopuolista fasilitaattoria, jotta saisimme myös toisenlaista perspektiiviä toimintaamme.
Ylipäätään, on helpottavaa olla töissä työpaikalla, jossa tiedämme toistemme luontaiset mukavuusalueet. Ei ole tarpeen ”teeskennellä”, vaan saan olla oma itseni. Pomoni osaa WorkPlace Big Fiven avulla ottaa hyvin huomioon, jos joudun toisinaan tekemään epämukavuusalueellani olevia työtehtäviä. Minulle itselleni oli hyvin helpottavaa saada tietää, että olen persoonaltani ambivertti (persoona introvertin ja ekstrovertin väliltä). Mietitäänpä vaikka messuille osallistumista: etukäteen olen messuemännän roolista aivan kauhuissani – en edes haluaisi osallistua-, mutta kun tilanne tulee, niin rakastan messujen tunnelmaa ja ihmisten kanssa rupattelua. Tapahtuman jälkeen olen aivan puhki ja mieluummin nyhjään toimistolla suljetun oven takana puhumatta kenellekään mitään muutamiin päiviin. Ja hienoa, että pomoni ymmärtää tämänkin ja osaa antaa minulle rauhoittumisaikaa – ja tilaa. Niin, ja niistä kokouksista, pomoni myös ymmärtää testini perusteella, että on ihan ok, että minä en kokouksissa ota suupaltin roolia, olen vain sellainen – hän muistaa ja osaa kysyä mielipidettäni aina tarvittaessa. WorkPlace Big Five antaa nimittäin konkreettisia vinkkejä ja ohjeita, miten toimia erilaisten persoonien kanssa.
Oikeanlaisessa työssä motivaatio tekemiseen löytyy ihmisen sisältä luontaisesti
WorkPlace Big Five on avannut minulle aivan uuden maailman ja tavan tarkastella itseäni ja tiimiäni. On helpottavaa, kun tiedän omat mukavuusalueeni. Ja edelleen vielä helpottavampaa, kun myös kollegani tuntevat nuo mukavuusalueet (omat ja toisten). Tämä antaa loistavasti eväitä nykyhetken töiden tekemiseen ja tulevan suunnitteluun. Oma motivaationi on parantanut. Tuntuu mahtavalta saada WorkPlace Big Fiven kautta tieteellistä todistetta sille, että olen roolissa, joka on persoonalleni optimaalinen. Saan käyttää omia vahvuuksiani ja olen työssä, jossa viihdyn. Motivaatio tekemiseen löytyy syvältä sisimmästäni, luontaisesti. Oman tiimin ja kollegoiden tarkastelu avaa silmät ja nostaa tiimin dynamiikkaa uudelle tasolle. Suosittelen kokeilemaan WorkPlace Big Fivea – voit yllättyä positiivisesti!
/ Liisa